start-upok, kis és középvállakozások részére

Változásmenedzsment avagy profitnövelés felsőfokon

Változásmenedzsment avagy profitnövelés felsőfokon

Mire jó egy változásmenedzser?

2016. április 20. - Változásmenedzser
Az alábbi interjút Dalia László, a MIX Magazin riportere készítette Vitkovics Péter változás és válságmenedzserrel.Az interjú megjelent a MIX Magazin 2016. márciusi számában (részlet)
...
"A válságmenedzselésnél tehát gyakoribb lehet a változásmenedzselés, amely gyakrabban eljön egy vállalat életében, mint a válság?
Sok cég sosem jut el odáig, hogy nagy bajban legyen, viszont a tulajdonos önhibáján kívül is kerülhet olyan helyzetbe, hogy váltani kell, mielőtt szép lassan leépül. Ez a startup cégekre vagy a már felnőtt családi vállalkozásokra is igaz, amelyek egy idő után kénytelenek átalakulni rendszerbe szervezett vállalattá, vagyis ki kell lépniük a gyerekcipőből. Elindítani egy másik üzletágat vagy felvásárolni egy másik céget, ugyanolyan kihívásokkal teli feladat, mint leszálló ágból visszahozni a céget. Nagyon sokat mond az angol kifejezés: turn around, vagyis visszafordítani. Összefoglalva: amit mi csinálunk az végső soron profitnövelés, a vállalkozások eredményesebbé, hatékonyabbá tétele, hisz minden változtatásnak ez a végső célja.
A nagy cégek szükségállapotot hirdetnek, külsős tanácsadó céghez fordulnak, de mit tehet egy kis- és közepes vállalat, amelynek fogalma nincs erről, s talán pénze sincs rá?
Ez nem pénzkérdés, hiszen a cég jövője a tét. Elsősorban a tudás, a szakember hiányzik. A magyar vállalkozások többsége nem is reagál a válsághelyzetre, s többnyire a jelenlegi menedzsment is alkalmatlan nagyobb változások levezénylésére, viszont nehezen szánja rá magát, hogy külső segítséget hívjon. És ez esetben nem tanácsadóra van szükség. Mi nemcsak abban segítünk, hogy mitől lesz eredményesebb egy működő vállalkozás, hanem beleállunk a feladatba és végigvisszük, menedzseljük a szükséges változtatásokat.
Jól értem, hogy a változások legfőbb akadályozói maguk a tulajdonosok, akik a saját tőkéjüket élik így fel?
Ez így igaz, a KKV-k egyik legnagyobb hátránya, hogy a cégek gyakran a tulajdonosok fogságába kerülnek. Elindítottak egy sikeres céget, s később is abban a hitben vezetik, hogy csak ők tudják orvosolni a bajokat. Márpedig gyakran csak akkor tudnak továbblépni, ha egy külső szakembere bízzák a változások elindítását, levezénylését. Én személy szerint is azt hirdetem, hogy bátran vonjanak be külső változásmenedzsert, hiszen a folyamat végén erősebb, sikeresebb lesz a cégük, ami biztosabban megállja a helyét a piacon.
Persze, ahhoz is nagy bátorság kell, hogy holnaptól valaki más üljön a kormánykerékhez és egy ideig ő diktáljon.
Valóban, de a szerződések úgy köttetnek, hogy 3-6-12 hónapig a külső szakember egy belsős csoporttal dolgozik és vállalja a felelősséget, díjazása pedig főképp a megtermelt eredménytől és a kitűzött célok megvalósításától függ. Tehát ő is komoly kockázatot vállal."

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasmenedzserek.blog.hu/api/trackback/id/tr618648202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása